Moeite met grenzen stellen.
Het stellen van grenzen is moeilijk. Dat komt doordat het stellen van een grens een confrontatie is met de werkelijkheid, en je soms hierdoor stom, zwak of als een aansteller kan voelen. Dit ben je zeker niet want grenzen stellen is belangrijk, hierdoor kan je namelijk je eigenwaarde vergroten, zorgen dat je relaties met mensen verbeterd en ervoor zorgen dat mensen minder over je grenzen heengaan. Bekijk hier een Youtube-video over wat de voordelen van goede grenzen stellen zijn:
Waar ligt de grens?
We beginnen hierbij eerst met het leren waar je eigen grenzen liggen. Dit is superbelangrijk om uiteindelijk ook effectief je grenzen aan te gaan geven. Je eigen grenzen bestaan uit emoties, het is dan ook van essentieel belang om goed stil te staan bij deze emoties. Gevoelens van boosheid of irritatie kan een goede indicator zijn of iemand over je grenzen is gegaan. Analyseer deze gevoelens vraag je af wat maakt dat je je zo voelt, en schrijf dit op papier. Je gevoelens zo in kaart brengen zorgt ervoor dat je een beter idee hebt over waar jouw grenzen nou liggen. Op deze manier kan je ook vroege stadiums van gevoelens herkennen, en zo vroeg mogelijk je grens aangeven voordat er iemand over die grens heengaat.
Belangrijke punten
Wanneer we onze grenzen willen aangeven is de manier waarop we dit doen erg belangrijk. Als je je grens op een slechte manier aangeeft kan dit agressief of sub assertief overkomen, dit zal beide niet de reactie opwekken waar we op hopen. We geven onze grenzen aan aan de hand van een aantal kernpunten:
- Benoem de gevolgen voor jou bijvoorbeeld: ‘daardoor kon ik niet naar die afspraak die voor mij belangrijk was’.
- Vertel wat je van de ander wilt bijvoorbeeld: ‘Wil je dit de volgende keer met mij overleggen?’. Dit zorgt ervoor dat je samen concreet werkt naar een betere toekomst.
- Houd er rekening mee dat de ander zal reageren op wat je zegt. Hij of zij zal bijvoorbeeld uitleg geven of onbegrip tonen. Luister hier ook naar dit zal je het perspectief van de ander ook laten begrijpen en zo zorg je samen voor een fijnere communicatie en meer begrip voor elkaar en zo dus ook tot een uitkomst zonder enige weerstand.
- Vertel de boodschap vanuit de ik-vorm, je merkt hier al snel het toonverschil en zorgt er ook voor dat het minder overkomt als een verwijt. Kijk naar het verschil in toon als je bijvoorbeeld: in plaats van ‘jij bent mij aan het irriteren.’ je ook kan zeggen ‘ik merk dat ik geïrriteerd raak aan het gedrag wat je toont.’.
- Let op je houding bij het stellen van je grens, je boodschap komt namelijk veel beter over als je degene recht in de ogen aankijkt. Hiermee geef je aan dat je erachter staat wat je zegt en kom je dus ook zelfverzekerder over.
Zet hem op!
Nu je weet hoe je je grenzen kan ontdekken en effectief grenzen kan stellen is er nog maar een ding te doen. Dat is oefenen, puur door deze informatie ga je niet direct ervoor zorgen dat je een meester bent in het stellen van grenzen. Het zal alsnog moeilijk voor je zijn ook al weet je dit, maar probeer deze tips in je sociale leven toe te passen. Zo merk je dat je er naarmate de tijd steeds beter in wordt.
Hopelijk hebben deze tips jou geholpen om beter grenzen te leren stellen.